Over infraroodcabine

Op deze pagina wordt uitgebreid ingegaan op de gezondheidseffecten van de lange golf Infraroodcabine.

De Infraroodcabine:

Mensen hebben hun hele leven lang behoefte aan warmte.
Tot ontwikkeling gekomen in het warme moederlichaam wordt de kleine, nieuw geboren mens vanaf zijn eerste levensminuten omringd door warmte.
Warmte bevordert de doorbloeding en de bloedsomloop, de stofwisseling en de uitscheiding van stoffen.

Aan onze huid, met ongeveer twee vierkante meter oppervlak ons grootste orgaan, wordt veel te weinig aandacht besteed. Het ligt dus voor de hand om de huid te gebruiken voor fysiologische warmteprocessen ter voorkoming van ziekten en voor de bevordering of het herstel van onze gezondheid.

De gerichte toepassing van warmte voor medische doeleinden wordt hyperthermie genoemd. Daarbij wordt gebruikgemaakt van infrarood - A - straling. In wetenschappelijk opzicht wordt er een onderscheid gemaakt tussen de extreme hyperthermie voor het hele lichaam enerzijds, waarbij de lichaamstemperatuur wordt verhoogd tot ongeveer 42˚C, en de milde hyperthermie, waarbij de lichaamstemperatuur maximaal 38,5˚C bedraagt. Het medische doel is het intensiveren van de doorbloeding van het lichaam, het mobiliseren van de afweersystemen door immuun modulatie en het versnellen van de stofwisseling door  betere ontgifting.
De infraroodcabine is ideaal geschikt voor het bereiken van deze temperaturen dankzij de infrarood - C - straling met zijn lange golven. Bij de aanbevolen duur van 20-30 minuten zorgt deze straling ervoor dat de rectale temperatuur stijgt tot 37,5˚C en na 60 minuten ongeveer 38˚C. De cabines kunnen door iedereen op grote schaal privé worden gebruikt.
In het  overige deel van onderstaande omschrijving behandelen we de lange golf IR-C infrarood WARMTE cabine, (de eveneens zeer goed werkende IR-A infraroodcabine laten we nu even buiten beschouwing).


Nobelprijs voor succesvolle therapie met warmte
Warmte is een weldaad en bevordert het genezingsproces. Dit wisten de mensen 5000 jaar geleden al.  Ze verhitten stenen en gebruikten die voor een zweetbad ten behoeve van hun gezondheid. En hoe aangenaam vinden wij de infraroodstralen van de zon die ons verwarmen.
Het warme zand op het strand geeft de warmte weer aan ons. Wij genieten van de gelijkmatige en aangename stralingswarmte. En de infraroodcabine brengt deze natuurlijke kracht bij ons in huis, op een ideale manier. Stekker in het stopcontact, een 15 - 20 minuten voorverwarmen, en dan 20 tot 30 minuten of na gewenning zelfs 40 minuten lang genieten van de zalige “warme deken”, en daarbij gezond transpireren.

Genezing door handoplegging, een 3000 jaar oude traditie uit China, berust ook op het genezende effect van de natuurlijke infraroodstraling van de mens.
De vader van de natuurgeneeskunde, Hippocrates van Kos, zei 2500 jaar geleden dat koorts voor het organisme een poging is om de ziekte te genezen. Het reinigt het lichaam als een vuur, zei hij. Geef mij de kracht om koorts op te wekken, en ik genees u van alle ziekten, schreef de Griekse arts Parmenides in dezelfde periode. In de meer recente geschiedenis van de geneeskunde, in 1886, vinden we de behandeling van kankerpatiënten door middel van koorts. Voor de succesvolle koortstherapie van ernstige infectieziekten in een vergevorderd stadium werd in 1927 de Nobelprijs voor de Geneeskunde verleend.
De mensen proberen dus altijd al om zichzelf te verwarmen. Met een aarden kruik, met een verwarmde baksteen, met een bedkruik, met een elektrische deken, met infraroodstraling, zelfs met een heet strijkijzer zoals Wilhelm Busch ons laat weten in zijn verhalen over de streken van Max en Maurits;  ‘ Alle lof voor mevrouw Böck want met een heet strijkijzer op het koude lijf gezet, is alles weer goed gekomen. In het hele dorp klonk toen: Böck is weer gezond!
Een voorloper van de infraroodcabine is het droog zweten zoals dat meer dan honderd jaar geleden werd gedaan.
Wie thuis regelmatig in de infraroodcabine gaat, wordt minder vaak ziek door gewone infecties. De infraroodstraling zorgt voor een betere doorbloeding in alle organen.
En een goede doorbloeding van het lichaam is een belangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid. We krijgen het niet koud en beschermen ons tegen verkoudheid.


Opvallende onderzoeksresultaten:
Bij  gebruik van de infraroodcabine zien we al na drie keer zweten een aanzienlijke verbetering van weerstands- en ontgiftings vermogen van het organisme.
Onze huid, die bijna twee vierkante meter lichaamsoppervlak uitmaakt, word gebruikt voor een stijging van de immunologische processen. Het gevolg is een toename van het aantal witte bloedcellen en macrofagen, de bloedelementen die ons als politieagenten helpen bij de bestrijding van ziekten.
De belangrijkste ontdekking is dat de infrafoodstraling een positieve invloed heeft op het zogenaamde redoxpotentieel van het organisme. Ongecontroleerde oxidatieve reacties die schadelijk zijn voor de levensprocessen van de mens, nemen af – wij noemen dit oxidatieve stress, giftige reacties of de bio negatieve oxidatie van levensprocessen. Daarom is een regelmatig gebruik van de infraroodcabine een uitstekend huismiddel tegen alle aandoeningen die – voor zover wij nu weten – kunnen worden toegeschreven aan vrije radicalen met hun giftige, oxidatieve reacties. En dat zijn tegenwoordig de meest voorkomende, vooral chronische ziekten.

Vrije radicalen kunnen we vergelijken met een vrijgezel. Hij heeft geen vrouw, hij is vrij en zoekt een partner. Radicaal verwoest hij een huwelijk om een te worden met de vrouw die hij niet had. Nu is de achtergebleven echtgenoot een vrije radicaal die op zijn beurt agressief een nieuw partner zoekt.
In ons lichaam is de vrije radicaal een molecuul dat elektron mist, het is vrij. Dit ontbrekende elektron haalt het molecuul radicaal uit een ander molecuul, het maakt deze kapot en beschadigt zo celmembranen en celstructuren.
Door deze agressieve aanvallen wordt de weg vrijgemaakt voor chronische ziekten.

Zweten in de infraroodcabine bevordert de ontgifting en immuun stimulatie, zoals kon worden ontdekt en aangetoond bij 41 gezonde mensen.

Wie is er tegenwoordig eigenlijk nog echt gezond? Bij premorbide, oftewel aan een ziekte voorafgaande toestanden, bij de eerste functiestoringen van het lichaam die later tot een bedreigende ziekte kunnen leiden, is het aangewezen om de infraroodcabine te gebruiken. Natuurlijk altijd in overleg met de behandelde arts


Toepassingsgebieden:
Onderzoekresultaten hebben aangetoond dat drie keer zweten in de infraroodcabine leidt tot een afname van oxidatieve stress, van ongeregelde radicale kettingreacties, en tevens tot een verhoging van de immunologische weerstand. Het is dan ook raadzaam voor mensen die blootstaan aan permanente oxidatieve stress, oftewel aan agressieve vrije radicalen, en die ook de bijbehorende symptomen hebben, om te zweten in de infraroodcabine zodat zij op natuurlijke wijze de biologische chaos uit de weg ruimen en de orde in hun lichaam versterken.
Dit geldt voor personen met een extreme levenswijze, zoals sporters en managers, schoonheidsfanatici met strenge diëten, mensen met permanente stress ,personen die belast worden door sigarettenrook, houtbeschermingsmiddelen, herbiciden, pesticiden, mensen met een chronisch onevenwichtige voeding. Personen met chronische vermoeidheid, lusteloosheid, impotentie. Mensen die vaak verkouden zijn en mensen die leiden aan een chronische ontsteking. Personen met een chronische, vooral pijnlijke ziekte. Mensen met storingen in de doorbloeding. Senioren.Verschillende aandoeningen:

Reuma, Rugpijn, Fibromyalgie
Het is raadzaam om regelmatig in de infraroodcabine te gaan voor mensen die aan reuma lijden in al zijn chronische vormen met rugpijn, gewrichtspijn, en gespannen spieren. Hetzelfde geldt voor mensen met ziekten van de wervelkolom, pijn na letsel, het chronisch cervicaal syndroom, het cervico-brachiaal syndroom, spondylartrose en lumbalgie, myogelose, gewrichtsziekten, artrose en fibromyalgie met pijn in het bindweefsel-spiergebied. De bewegelijkheid neemt toe en de pijn word verzacht.

Hoofdpijn, migraine, sinusitis
De infraroodcabine helpt niet alleen bij hoofdpijn die wordt veroorzaakt door spastische bewegingen in de bloedvaten, maar ook bij migraine, en vooral bij chronische sinusitis, chronische neusbijholteontsteking, chronische verkoudheid.  Een paar keer in de cabine kan al verlichting brengen. Een internationaal bekend Amerikaans kankeronderzoeker vertelde hier enthousiast over nadat hij het aan den lijve had ondervonden.

Hard- en vaatziekten, longziekten
Bij hart- en vaatziekten met doorbloedingsstoringen, bij labiele hoge bloeddruk, maar ook bij te lage bloeddruk, bij longziekten zoals chronische bronchitis en bij bronchiaal astma profiteert de patiënt van het zweten in de infraroodcabine. Bij chronische bronchitis met vastzittend slijm zorgt de verbeterde doorbloeding ervoor dat het slijm gemakkelijker word uitgescheiden.

Uit microscopische onderzoeken komt naar voren dat zweten in de infraroodcabine leidt tot een betere doorbloeding, een resultaat dat tot dusverre ongekend was. De opnamen na het zweten laten in veel opzichten een duidelijke toename zien van de microvaten vergeleken bij de bloedvoorziening voor het zweten.De huid wordt gezonder en jonger:

Stofwisselingsziekten
Stofwisselingsziekten zijn wijd verbreid; suikerziekte met te hoge suikerwaarden, cholesterolziekten met te hoge cholesterol waarden, jicht met te hoge urinezuurwaarden. Regelmatig zweten door infraroodstraling kan de stofwisseling verbeteren. Het mag evenwel niet worden gedaan bij kritieke waarden.

Acne, Psoriasis, Neurodermitis
Wij moeten onze huid niet slechts zien als een onverschillige mantel tegen regen en zon, maar als een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Zonder een permanent actieve en fitte huid zijn gezondheid en een lang leven in illusie.

Christoph Wilhelm Hufeland, de grote arts en gezondheidshervormer uit Pruisen, bedoelde met deze uitspraak dat wij veel meer respect moeten hebben voor de actieve functies van de huid omdat zij van levensbelang zijn voor onze gezondheid. De huid zorgt voor afscheiding met ontgifting, voor warmteregulatie via doorbloeding, voor het opnemen en verspreiden van zenuwimpulsen. De huid beschermt ons tegen onze omgeving, omdat hij bacteriën, hitte en kou kan afweren.

Bij huidziekte als psoriasis, ook wel schubvlecht genoemd, bij neurodermitis, acne, allergieën en sclerodermie kan zweten in de infraroodcabine verbetering brengen. Een manier om de huid te verzorgen is het in elk geval. Door regelmatig zweten in de infraroodcabine wordt de huid ontslakt wat resulteert in een mooiere, soepele en jong uitziende strakke huid. De huid wordt zachter en teerder. Een goede doorbloeding is het beste schoonheidsmiddel. De huid blijft er jonger uitzien, de huid word gereinigd omdat verontreinigen en dode huidcellen worden weggenomen. De huid gaat stralen.
Met name voor patiënten met huidaandoeningen, maar ook voor mensen die liever niet in het openbaar willen zweten, is thuis zweten in de infraroodcabine ideaal.
 

Vóór het sporten en na het sporten:
Voorzichtig zweten bij verminderde  fysieke en psychische belastbaarheid.
Uit onderzoeken blijkt dat infraroodstraling een zeer goede invloed heeft op de ontgifting van het lichaam.
Patiënten die zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen zoals koolwaterstof en giftige zware metalen, hebben vaak een verminderde fysieke en psychische belastbaarheid en verdragen de droge warmte  van de infraroodcabine beter dan gewoon zweten. Hetzelfde geldt voor dialyse patiënten, oftewel patiënten met een kunstnier.

Veel drinken – twee liter per dag:
Van groot belang voor de optimale ontgifting en een hoge biologische effectiviteit van het zweten in de infraroodcabine is dat er op een dag voldoende wordt gedronken. Advies twee liter per dag.
Hierdoor moet de urine één keer per dag zo helder als water zijn.
Het gaat dus om veel meer dan alleen het bevorderen van het transpireren door meer te drinken.
Wat moeten we dan drinken?
Dit kan gewoon leidingwater zijn, maar ook bron en mineraalwater zijn uitstekend, zonder of met weinig koolzuur.
Thee is ook goed, bijvoorbeeld, brandnetelthee, groene thee, berkenthee.


Geleerd van Finse toplopers:
In de jaren twintig en dertig deden toplopers uit Finland de internationale sportwereld versteld staan met het loopwonder Paavo Nurmi voorop.
Zij waren in die tijd heer en meester op de middel lange en lange afstanden.
In verband met de fantastische prestaties van de Finse lopers werdt het Finse zweten ontdekt.
Bij de Olympische spelen van 1936 in Berlijn werden daarom zweetcabines neergezet.
Voor veel sporters en topsporters is zweten in de infraroodcabine tegenwoordig vanzelfsprekend als voorbereiding op een wedstrijd voor het losser maken en ontspannen van spieren, bindweefsel en gewrichten door verwarming en bevordering van de doorbloeding  in de oppervlakkige en reflectorisch ook in de dieper gelegen spiergedeelten.
De verbeterde elasticiteit van de pezen, banden en spieren door regelmatige opwarming vóór het sporten leidt tot een lager risico op letsel of blessures.

De sporter gebruikt het zweten in de infraroodcabine ook voor het trainen voor de functies van de bloedsomloop en voor het verbeteren van de hartwerking.
Ook het voortdurend harden van het lichaam is goed voor de sporter.
Ná het sporten zorgt het gebruik van de infraroodcabine voor een beter en sneller herstel, en het voorkomt en verzacht spierpijn door het uitdrijven van afvalstoffen (melkzuur).
Spanningen in de spieren worden losgemaakt en weggenomen,  wat de pijn verzacht.


Infraroodstraling in de strijd tegen kanker:
Er is ontdekt dat infraroodstraling zorgt voor een ongekend groot ontgiftings vermogen en dito immuun stimulatie, een reden om de infraroodcabine ook in de strijd om kanker te verlichten in te zetten, als voorzorgsmaatregel en als nazorg.
Bij de voorzorg gaat het om het vergroten van de lichamelijke weerstand.
Bij de nazorg gaat het erom dat de kanker patiënt, binnen het kader van wetenschappelijk gefundeerde ontgiftings programma’s , bevrijd wordt van zijn intensieve belasting door vrije radicalen en hun bio negatieve giftigheid ten gevolge van de agressieve behandeling met hoge doses straling en cel-gif in de vorm van chemotherapie.
Professor August Bier, een chirurg uit Greifswald, beschreef in de jaren twintig de voordelen van koorts bij spontane wondontstekingen en ná borstkankeroperaties.
De tumor kwam minder vaak terug. Het fundament van een succesvolle kankerbehandeling is en blijft de reguliere behandeling door operatie, bestraling of chemotherapie.
Zweten in de infraroodcabine, voor zover verantwoord te verdragen,  is één van de aanvullende maatregelen die worden genomen om de kankerpatiënt te verzorgen.


Nazorg en rehabilitatie:
Openstelling van de bloedvaten
Bij nazorg na een hartinfarct kan het zweten in de infraroodcabine al in de eerste weken van de rehabilitatie onderdeel uitmaken van het medisch programma.
De kransslagaders stellen zich meer open waardoor het hart beter van bloed wordt voorzien.
Chronische ontstekingen kunnen door het zweten in de infraroodcabine worden geprikkeld om te worden genezen.
Dit kan acuut gebeuren, en dus is de ontsteking door het lichaam herkenbaar, en kan door een versterking van de lichaamseigen afweermechanismen worden genezen.
De voordelen van koorts bij een verstoorde genezing van een traumatische wond en bij spontane wondontstekingen hebben we al beschreven.
Dialyse patiënten, oftewel patiënten met een kunstnier, en ook patiënten die zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen en een verminderde fysieke en psychische belastbaarheid hebben, verdragen volgens de meest recente onderzoek resultaten de infraroodstraling in de infraroodcabine beter dan gewoon zweten in de sauna.


Een zegen voor de oudere mens:
Geen leeftijdsbeperking
Voor het gebruik van de infraroodcabine bestaat geen leeftijdsbeperking.
Het is natuurlijk het beste als men in de kinderjaren, in de jeugd of eventueel ook op middelbare leeftijd met het transpireren begint.
Met name oudere mensen hebben warmte nodig.
Het zweten in een infraroodcabine zorgt er na uiterlijk 30 minuten voor dat de lichaamstemperatuur ongeveer een 0,5 °C stijgt.
Vervolgens breidt de lichaams kerntemperatuur in de borst en buik zich uit naar de ledematen die meestal een temperatuur van slechts 30°C tot 32°C hebben.
Koude voeten en handen worden warm en hebben weer de lichaams kerntemperatuur.
Wanneer men ’s avonds de infraroodcabine gebruikt, kan men beter in slaap vallen, en slaapt men beter door.
Het verbetert de diepe slaap, dus de slaapkwaliteit.
Door ’s morgens te zweten kan men de dag gemakkelijker en actief beginnen. Ook dit vertellen mensen die zweten in de infraroodcabine. Niet te vergeten is het psycho hygiënisch belang van het effect van de infraroodstraling op de algemene stemming en gemoedstoestand.
Ik heb een nieuw levensgevoel, valt er vaak te horen na het zweten in de infraroodcabine.


De infraroodcabine in het anti-aging programma:
Actief ouder worden met warmte
De hogere leeftijdsverwachting van onze generaties gaat onvermijdelijk gepaard met een toename van chronische ziekten, die de gezondheid en de levens kwaliteit verminderen.
De infraroodcabine verricht hier wonderen. Onderzoeken leveren de verklaring daarvoor.
Wij kunnen en moeten ze betrekken bij het anti-aging programma.
Na elk gebruik van de infraroodcabine voelt men zich herboren. Lichaam en geest zijn opgewekt door de diepe werking van de infraroodstraling via de zintuigen op het vegetatieve, onderbewuste zenuwstelsel.
Uiteraard is een betere doorbloeding in alle organen en een verhoging van het weerstandsvermogen van groot belang voor de oudere mens.
Pijn aan spieren en gewrichten wordt verzacht, de lichamelijke beweeglijkheid neemt toe.
De celstofwisseling, die afneemt naarmate we ouder worden, wordt gestimuleerd en een toegenomen doorbloeding van de huis leidt tot een betere cel voeding waardoor we er frisser uit gaan zien. Wanneer weefsel regelmatig wordt ontwaterd en ontgift door zweten in de infraroodcabine kan worden voorkomen dat ziekmakende stoffen zich afzetten.
Veel drinken en urine zo helder als water hebben we al genoemd.
Het hart wordt niet te zwaar belast blijkt uit biometrische resultaten van een 64-jarige proefpersoon die 25 minuten in de infraroodcabine verbleef bij een temperatuur van 50°C.
Zelfs mensen met beperkt hartvermogen kunnen gedoseerd zweten, want de doorbloeding van de kransslagaders wordt verbeterd. Dit geld niet voor patiënten met ernstige hart en vaatziekte.
Uiteraard blijf staan: bij ziektegevallen die medische verzorging behoeven, dient men altijd te overleggen met de behandelend arts. Vraag zijn of haar advies en neem dat in acht.

De ledematen van de mens zijn een paar graden lager dan de lichaams kerntemperatuur van ongeveer 37°C bij een gezond persoon. Zo ook handen en voeten die doorgaans een paar graden Celsius kouder zijn dan het inwendige van de mens.
Door te transpireren in de infraroodcabine neemt de doorbloeding in het gehele lichaam toe.
Handen en voeten worden merkbaar warmer, de temperatuur neemt een paar graden Celsius toe.
Onaangename, soms pijnlijke handen en voeten “bestaan niet meer”.
Weken gaat gemakkelijker, in slaap vallen gaat sneller, de gezondheid wordt stabieler.
“Hoofd koel, voeten warm, dat maakt de beste dokter arm” Dit wisten onze voorouders al.


“Ik voel me kiplekker”
Patiënten raden infraroodcabine aan, pijn na een paar sessies verdwenen.
Patiënten en gebruikers van de infraroodcabine zijn net zo enthousiast als artsen.
Hieronder een paar citaten uit de vele bedank brieven.

Mevrouw H.E. uit G,  met pijnlijke artrose aan het kniegewricht: s ’nachts was de pijn erg, het golfde van mijn heup via mijn dijbeen naar mijn knie. Ik moest vaak lang woelen tot ik een houding vond waarin ik een paar uur kon slapen. Ik ben erg blij dat ik u kan vertellen dat deze pijn na twee of drie sessies verdween, dat het goed met me gaat en dat ik er vaak dagenlang niet aan wordt herinnert dat ik gon-artrose heb, omdat ik vrijwel geen klachten meer heb.
Ik kan dan ook zeggen dat het een zeer goed besluit van ons is geweest om een infraroodcabine aan te schaffen en te gebruiken, het gaat goed met mij.

Mevrouw G.A. uit V,  verteld over haar behandeling met de infraroodcabine bij lyme-artritis door teken met borrelia, met artritisaanvallen in de knie, bloeduitstortingen en slijmbeursontstekingen in beide schouders. “Het was treurig gesteld met mijn lichamelijk welzijn”.
Ik was heel erg moe en tot niets in staat. Nu ga ik twee keer per week 30 minuten in de infraroodcabine bij een temperatuur van 40 – 50 °C. Ik ben nu ongeveer vijf maanden verder en ik moet zeggen dat de infraroodcabine mij erg goed doet.
Alleen als ik beweeg heb ik soms nog een lichte pijn in mijn ledematen. Ik heb geen rust pijn meer, en wat het belangrijkste is, ik voel me nu kiplekker.
Waarschijnlijk heeft de infraroodcabine mijn lichaam ontgift, of zelfs een paar latente borrelia- bacteriën tussen mijn gewrichten de genadeslag gegeven.

Mevrouw B. G. uit H, lijdt aan het syndroom van Raynaud met doorbloedings stoornissen en koude handen en voeten. Zij schrijft: Ik ga liever in de infraroodcabine dan in de sauna, omdat deze niet zo belastend is, en beter voor de bloedsomloop.
De lucht is niet zo extreem heet en droog, en ik zweet sneller en beter. Mijn klachten nemen af, zelfs als ik maar tien minuten in de infraroodcabine ben geweest.
De twintigjarige N.C. uit M,  leed al geruime tijd aan alopecia areata, pleks gewijze haaruitval op het hoofd. Behandeling door de huidarts had geen succes gehad. Na een aantal weken zweten in de infraroodcabine groeide er weer overal haar op de kale plekken.

Mevrouw A. W. uit H,  is blij met haarzachte huid en kan dit bevestigen. Na een miskraam kreeg zij een ernstige vorm van acne met etterende mee-eters over de hele schouderpartij, op de borst, in haar hals en gezicht en op haar hoofd. Vele jaren medische behandeling brachten geen verbetering.
Het was uiteindelijk de infraroodcabine die wel heeft geholpen. Door een half jaar lang één keer per week te zweten is de acne geheel verdwenen.
Er zijn telkens weer mensen die vragen of ze na een operatieve correctie in de infraroodcabine kunnen gaan.
“Ik heb een pacemaker”, “ik heb een kunstheup” enz,  is er bezwaar?  Ze maken zich daar zorgen over.
Pacemakers, implantaten zoals kunstheupen zijn doorgaans geen contra indicatie voor het zweten in de infraroodcabine.
De behandelend arts heeft hierin echter uiteraard het laatste woord!


Gezondheidseffect van Infraroodstraling:
Hoe moet u zich het gezondheidseffect van infrarood -C- straling voorstellen
De infrarood - C – straling dringt slechts 0,1 mm de huid binnen. In de bovenste huidlaag, die opperhuid of epidermis wordt genoemd, wordt de warmte opgenomen.
Hierdoor gaan de moleculen van het weefsel bewegen of trillen, en wij krijgen het warm.
Tot in dit gebied van de huid vertakken zich kleine bloedvaten (de microcirculatie) in de papillen, dit zijn kleine uitstulpingen van de leverhuid.
De warmte wordt door deze microvaten opgenomen en verder in het lichaam getransporteerd, en wij gaan zweten. Na 30 minuten zweten in de infraroodcabine stijgt de lichaamskern temperatuur van 37° C naar 37,5 ° C.
Het zweten activeert de zelf genezende kracht van het organisme door middel van een gecompliceerde biologisch-biochemische reactieketen met veel positieve effecten op moleculair en cellulair niveau.
De regelsystemen van het lichaam worden getraind.


In harmonie met de natuurgeneeskunde:

Zweten in de infraroodcabine is goed te verdragen, omdat de lucht in de cabine absoluut droog is. Ik stapte uit de cabine zonder druk op mijn hoofd, zeggen de meeste mensen ná het infraroodzweten.
De vele positieve gezondheidseffecten van het zweten in de infraroodcabine zijn volledig in harmonie met de natuurgeneeskunde. Er werkt als het ware een soort genezingsmiddel in op het lichaam.


Infrarood  C  Straling:
Het helpt het lichaam om een ziekte zelf te overwinnen, door het immuunsysteem te stimuleren, door de weerstand te verhogen, door de zelf genezende kracht te stimuleren, door lichamelijke functies te harmoniseren. Al met al betekent dit de afbouw van stress, en dat is zeer welkom.

Genezende warmte uit het stopcontact….overal.
Een infraroodcabine neemt zeer weinig plaatst in en kan dan ook in vrijwel elk huis of appartement worden geplaatst. Een oppervlak van 1 – 2 m² is al voldoende.
Stekker in het stopcontact, voorverwarmen, en het zweten kan beginnen.
Dagelijks, om de dag, om de twee dagen, om de drie dagen, één keer per week, wat u maar wilt of verdraagt.
En altijd weer indrukwekkend bij het betreden van de infraroodcabine is de aangename droge warmte!

3 tot 100 micrometer:
De infraroodstraling van een infraroodcabine heeft niets te maken met röntgenstralen, ultraviolette stralen, microgolven of radargolven. In het elektromagnetisch golfspectrum staan ze aan de lange golf zijde van het zichtbaar licht.
Infraroodstraling wordt onderverdeeld in infrarood - A – straling, infrarood - B – straling en infrarood - C - straling.
In de bovenstaand omschreven infraroodcabine wordt infrarood - C - straling toegepast met een golfbereik van 3 tot 100 micrometer, oftewel 3.000 tot 10.000 nanometer (nm).


Sauna of Infraroodcabine:
De infraroodcabine (zweten zonder hitte) dient als vervanging van, of aanvulling op het zweten in de Finse sauna, en dat bij voorkeur thuis, en individueel.
Wie gezelligheid en communicatie zoekt en van heet zweten houdt, gaat naar de sauna, ook onder het motto van de Finnen: “in de sauna gaat woede in rook op”. Maar niet iedereen verdraagt de hete lucht in de Finse sauna.
In de Finse sauna is er sprake van convectieve warmteoverdracht in het lichaam door hete lucht met een temperatuur van 80 – 90° C of hoger. Na 8 tot 12 minuten zweten heeft de saunaganger behoefte aan afkoeling en een ontspannende rustpauze.
In de infraroodcabine wordt het lichaam inductief verwarmd door de infrarood - C – straling. De temperatuur van de lucht in de cabine bedraagt slechts ongeveer 50°C of minder.

De bloedsomloop wordt minder belast wat met name een voordeel is voor oudere mensen. Na 30 minuten zweten verlaat de gebruiker de cabine fris en monter, en voelt zich als herboren.